zaterdag 27 april 2013

Wonen in Brazilië was het beste dat ik ooit gedaan heb


Als ik even terug kijk naar wat ik tot nu toe al heb meegemaakt heb in mijn leven, dan beschouw ik de tijd dat ik Brazilië woonde als de mooiste. De hele periode was één grote roes van euforie. Ik zou het voor geen geld hebben willen missen. Telkens wanneer ik Braziliaanse muziek hoor komen alle sensationele herinneringen levendig naar boven. 

Mijn verblijf in Rio was één grote ontdekkingstocht in een mythische stad, waarbij ik bijna elke dag voor nieuwe verrassingen stond.

Baile funk party

Rio de Janeiro is een van de weinige plaatsen waarvoor ik mijn thuisfront zou kunnen achterlaten om er permanent te gaan wonen. Het is moeilijk om Rio niet leuk te vinden.

Als je van plan bent om naar Brazilië te gaan raad ik je aan om eerst de taal te leren; de meeste mensen spreken weinig Engels. Brazilië is zo’n groot land dat veel Brazilianen nooit naar het buitenland zullen gaan, waardoor Engels leren voor hen minder nut heeft.

Braziliaans-Portugees is een prachtige taal, waarom zou je die niet willen leren? 

De geest van een cultuur zit vervat in de taal. Door de taal te leren krijg je een beter inzicht in hun manier van denken.

Twee maanden voor ik vertrok deed ik elke dag een luister- en spreekoefening van een half uur van Pimsleur. Ik had wel het voordeel dat ik reeds Spaans sprak, een taal die erg lijkt op Portugees. Iemand die van nul begint plant echter beter een langere leerperiode in. Neem ook een degelijk handboek mee om ter plekke te leren. Dat er weinig Engels gesproken wordt zal je geen windeieren leggen.

Ten tweede raad ik aan om voor een periode te gaan van minstens vier maanden, anders is de Brazilië-ervaring niet compleet. Als je ergens een paar weken verblijft krijg je slechts een momentopname. Brazilië heeft een zodanig complexe samenleving dat de leercurve pas na 3 à 4 maanden begint te vervlakken.

Ieder individu heeft zijn eigen droombestemming. De ene is gek van Australië, de andere heeft een voor fascinatie voor een Aziatisch land, sommigen vinden hun genoegen in Arabische landen, … Smaken lopen erg uiteen.

Mijn voorkeur ligt in Latijns-Amerika. Ongetwijfeld heb ik de smaak in het paradijselijke Mexico te pakken gekregen. Wonen in Playa del Carmen was bijna net zo leuk als wonen in Rio de Janeiro. Ik heb al wat landen bezocht, en in vergelijking met andere regio’s vind ik dat:
 • De mensen in Latijns-Amerika het meest levendig, openhartig en passioneel zijn.
 • De leukste muziek om te dansen komt uit Latijns-Amerika.
 • De fauna en flora in Latijns-Amerika zijn prachtig.
De nadelen:
 • Latijns–Amerika is waarschijnlijk de onveiligste regio, onervaren reizigers moeten zich goed voorbereiden.
 • In tropische gebieden heb je meer kans op maaginfecties, parasieten e.d.
Met dit artikel wil ik niet meer dan andere mensen aansporen om eens een loopbaanonderbreking te nemen en een stapje in de wereld te zetten. Neem een cultuur-injectie. Verbreed je horizon.

Ik ben alleen gegaan en dat is prima verlopen. Omdat ik alleen ging was ik geneigd sneller contact te leggen met andere mensen. 

Voor ik vertrok had ik al enkele kennissen in diverse Braziliaanse steden. Dat was een groot voordeel. Op die manier leerde ik lokale gebruiken, regels en mogelijke gevaren kennen. Bovendien kennen locals de leukste plekjes en evenementen in een stad. Ze bezitten een schat aan informatie. Als je niemand kent in Brazilië is Couchsurfing het aangewezen tool om op voorhand contacten aan te knopen.

Iemand zei me eens: "Tenzij je in Brazilië gewoond hebt, heb je niet echt geleefd." Ik sluit me hier bij aan.

1 opmerking:

 1. Dag Chicarrero,

  Ik maak voor Vacature Magazine een artikel over mensen die voor hun beroep vaak met toeristen omgaan. Dat lijk jij alvast veel te doen of gedaan te hebben, afgaand op je blog. Zou ik je enkele vragen kunnen stellen?

  Mijn e-mail:

  dominique (punt) soenens (at) vacature (punt) com

  Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen