zaterdag 5 januari 2013

Interessante weetjes over Brazilië

>De naam Brazilië is afkomstig van pau brasil, een rode houdsoort die de Portugezen verhandelden en die alleen maar in de kustregio's groeit. Deze boom is bijna uitgestorven.

>Bijna alle grote Braziliaanse steden liggen aan de kustlijn. Er wonen relatief weinig mensen in het binnenland.>Brazilianen zijn gek op slippers. Als je in Rio op straat loopt zie je veel mensen Havaianas dragen. Voor armen is dit vaak het enige betaalbare schoeisel.

>Brazilianen beschouwen zichzelf niet als latino's. Latino verwijst eerder naar Spaanstalige landen.

>In Braziliaanse supermarkten is het niet ongewoon om een halfuur in de rij te wachten aan de kassa. Veel supermarkten hebben te weinig kassiersters in verhouding tot het cliënteel. Vaak besloot ik niet naar een supermarkt te gaan omdat de tijdsinvestering te groot is.

>De belangrijkste maaltijd is ’s middags, hoewel Brazilianen ook ’s avonds warm eten.

>In Braziliië zijn er veel buffetrestaurants waar je betaalt per gewicht (comida por kilo). Ik denk dat dit concept met succes in Europa zou geïntroduceerd kunnen worden.

>In Brazilië begint het schooljaar in februari en eindigt in december.

>’s Nachts rijden auto’s vaak door het rode licht. Als je een boete krijgt kan je die altijd aanvechten door te zeggen dat je dacht dat je beroofd ging worden. Ook overdag rijden auto’s soms door het rood. In Rio is het doodnormaal voor voetgangers om voor de ogen van een politieagent door het rode licht te over te steken.

>Veel auto's hebben in Brazilië langs de zijkant geblindeerde ramen, zodat bandieten moeilijker kunnen zien wie en hoeveel mensen er in de auto zitten.


>Sommige Braziliaanse vrouwen nemen testosteron omdat ze dan in combinatie met fitness gespierde bovenbenen en billen krijgen. Stevige billen zijn een schoonheidsideaal in Brazilië. Hierdoor krijgen deze vrouwen een lagere stem.>Braziliaanse racistische mop: Wat is het verschil tussen een blanke en een zwarte die omhoog klimt op een berg? De blanke is een alpinist en de zwarte gaat naar huis.
                                                                                                                               
>Brazilië is een klassensamenleving met beperkte sociale mobiliteit. Over het algemeen geldt: hoe donkerder de huidskleur, hoe lager op de sociale ladder.


Favelados zijn echter niet per definitie zwart, en zwarten zijn niet per se favelados. Brazilië is een klassenmaatschappij met sterke koloniale trekken. De belangrijkste sociale scheiding is arm tegen rijk.
Discriminatie wordt niet uitgesproken, men impliceert het. Zwarten bekleden zelden hoge functies op de arbeidsmarkt. De weinige favelados die carrière maken doen dit bijvoorbeeld als voetballer of muzikaal artiest. Sommige mensen zijn minachtend als ze weten dat je in een favela woont.

5 opmerkingen:

 1. WoW wat een site ik ben er veel van opgestoken doe zo voort
  groetjes van Cristiano Ronaldo

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zeker een leuk geschreven en informatief blog! Zie je blogsite vandaag voor het eerst. Wat ik me nog afvroeg, de naam van je blog suggereert dat je socioloog bent en met jouw reisleidersachtergrond blogt over je ervaringen (1), of, meer nog dan dat, dat je vanuit een sociologische invalshoek blogt (2). Ik vermoed dat je de eerste betekenis bedoelt. Indien je de tweede betekenis voorstaat, welke van jouw blogs kan ik dan het beste lezen?

  Een paar andere korte vragen; ben je een mid-twintiger, een begin-veertiger? Even voor de beeldvorming/context.
  Ben benieuwd naar je reactie.
  Groeten van een socioloog

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo socioloog! Ik ben inderdaad socioloog van opleiding. Toen ik deze blog opstartte, was het idee vanuit een sociologisch kader te schrijven.Voornamelijk in de oudste artikels vind je linken naar de sociologie. Na een tijd is dat sociologische aspect afgezwakt, maar ik zal altijd schrijven vanuit een interesse in andere culturen, menselijk gedrag en maatschappelijke structuren. Ik streef er ook naar betrouwbare info te brengen en geen foute generalisaties te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. echt top dit site ik heb heel way leuke feiten gevonden voor een spreekbeurt doe zo voort

  BeantwoordenVerwijderen