woensdag 2 januari 2013

Bezienswaardigheden in Rio de Janeiro


Ga je naar Rio? Ben je avontuurlijk ingesteld? Na drie maanden wonen in Rio heb ik al heel wat bezocht. In dit artikel staan mijn persoonlijke aanraders.


Onder de links staat gedetailleerde info over hoe je er moet geraken. Hiermee bespaar je veel zoekwerk.

1. Cristo Redentor. Plan dit op de helderste weekdag, want een plotse wolk kan de pret bederven. Als je vanuit Lapa met de bus vertrekt ga je automatisch door Santa Teresa, één van de meest pittoreske buurten van Rio.


Het openbaar vervoer brengt je maximum tot aan de ingang van Floresta da Tijuca (het woud). Van daaruit is het nog een uur wandelen maar liften is er kinderspel. Op het laatste stuk ben je verplicht inkom te betalen en een minibus te nemen. Hier wemelt het van de toeristen. Wees origineel: trek een foto van jezelf voor het Christusbeeld in dezelfde houding.2. Pão de Açúcar. Mijn tip is om naar Praia Vermelha te gaan, het strand dat vlak naast het eerste kabelbaanstation ligt. Links teneinde aan het strand begint een pad: Pista Claudio Coutinho. Volg dit. 100 meter verder aan de linkerkant loopt een zandpad omhoog in de jungle. Na een uurtje klimmen kom je op het eerste stadium.


Bijna gegarandeerd kom je onderweg aapjes tegen, omdat wandelaars ze vaak bananen voederen. De aapjes zijn bijna tam. Practical joke: snij een banaan open en giet er een half flesje chilipepersaus tussen.
3.  Zonsondergang op Ipanema. Veel cariocas verkiezen Ipanema boven Copacabana. Toegegeven, Ipanema is veel mooier qua uitzicht en veel relaxter qua sfeer. Copacabana is druk vanwege de toeristen, verkopers en luidruchtige favelados. Proef aan het stand enkele lokale specialiteiten zoals een salgado of een açai. Copacabana heeft geen zonsondergang op zee omdat het naar de andere kant gericht is.
4. Ontdek het nachtleven. Feesten zit in het bloed van de cariocas. Als je als koppel gaat kan je beter in Lapa blijven omdat daar de meeste traditionele muziekoptredens zijn. Ontdek samba in Rio Scenarium. Een uitgebreide uitgaansgids vind je onder deze link. Rio Scenarium

5. Bezoek een favela. Er zijn er vele, maar ik raad aan om Santa Marta en Rocinha te bezoeken. Santa Marta ligt vrij centraal en is één van de steilste favela’s. Rocinha is het meest indrukwekkend. Complexo do Alemão is een meer uitgestrekte favela met een kabelbaan. Deze favela's hoef je niet in een begeleide toer te doen, het is redelijk veilig.Santa Marta

6. Ga klimmen in de natuur. De moeilijkste top is die van Pedra da Gávea. Absolute aanrader!  Ben je niet zo'n goede klimmer? Veel minder vermoeiend en ook een fantastisch uitzicht heeft Morro Dois Irmãos. Het langste stuk van deze berg doe je met de motortaxi door favela Vigidal. En als je echt van avontuur houdt, loop dan bijna verloren in Floresta da Tijuca.Pedra da Gávea


7. Cemitério São João BatistaDit kerkhof ligt in Botafogo en is een van de weinige plekken in Zona Sul waar je volledig tot rust kan komen (zonder een berg te beklimmen). Je wordt hier omringd door groene heuvels en hebt een mooi zicht op het Christusbeeld en enkele favela's.

Dat er voornamelijk rijke en bekende personen worden begraven zie je aan de prachtige grafzerken: een Griekse tempel met wachters, een piloot met een vliegtuig er achter, engelen met opengespreide vleugels, etc. Vele grafzerken zijn verouderd, en het is een paradijs voor hagedissen.


 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten