zondag 13 januari 2013

Sfeerbeeld Rio de Janeiro

Soms stap ik buiten in de favela om even een açaí te gaan halen. Achter mijn hoek zijn er ’s weekends regelmatig feestjes in de sambaschool. De inkomprijs is 70 reais, dat kunnen de favelados van Santa Marta zelf niet betalen. Het feestje is gericht tot de middenklasse en de hogere klasse.

Je komt heel gemakkelijk in gesprek met mensen, en voor je ’t weet zit je op een pleintje met een onbekende een biertje te drinken. Het is tropisch warm en er is veel leven op straat. Het broeierig klimaat nodigt niet uit om te gaan slapen.
Kinderen spelen om 2 uur ’s nachts op straat, iets wat ik me in België niet onmiddellijk voor de geest haal. Ze beginnen met stokken naar een crackvrouwtje te gooien. Ze hebben een gebrek aan respect voor oudere mensen.

Als ik honger heb ga ik naar de barbeque. Voor 3 reais (1,1 euro) krijg ik een saté met rundsvlees, gedompeld in farofa met pikante saus erop. Een jongetje eist 3 reais van mij om ook iets te eten, maar ik sponsor liever mensen die iets doen i.p.v. platuit te bedelen.
Naast de barbeque zitten 4 mannen aan een tafeltje. Ze spelen Ronda, een kaartspel waarmee je geld kan inzetten. Ik speel wijselijk genoeg niet mee, want dan word ik waarschijnlijk in de luren gelegd.

Cariocas hebben de reputatie van malandro te zijn, dat wil zeggen dat ze geslepen zijn, onbetrouwbaar en uit elke situatie voordeel proberen te halen.
Cariocas staan er ook voor bekend dat ze niet zo’n harde werkers zijn, tot ergernis van de Paulistas. De aanwezigheid van het strand heeft een fundamentele invloed op de persoonlijkheid van Cariocas. Ze zijn ontspannen en genieten graag. Ze houden van het strand,  uitgaan en zijn ongecompliceerd. Ze worden gekenmerkt door promiscue gezwerf op de straten.
En trots dat ze zijn op hun eigen stad. Toegegeven, het is de mooiste stad die ik al gezien heb, maar vele Cariocas beweren stellig dat Rio dé mooiste stad is en dé mooiste vrouwen heeft zonder dat ze eigenlijk in andere landen geweest zijn en dit kunnen vergelijken.

Rio is een bijzondere stad omdat er zo veel extremen zijn. Soms struikel ik bijna over de mensen die op straat slapen, in buurten waar het peperduur is om te wonen.
Rijke en arme buurten zijn sterk gemixt in Rio. In tegenstelling tot São Paulo waar de favela’s meer lateraal gelegen zijn, liggen de favela’s in Rio verspreid over de stad. Afhankelijk van waar je bent kunnen prijzen enorm verschillen.

Een ander contrast is de natuur t.o.v. de bebouwing. Als je Rio vanuit de lucht bekijkt zie je overal groene plekken. Midden in de stad liggen er stukken jungle op de heuvels waar geen mens te bekennen is (wel aapjes) en waar je de mooiste uitzichten hebt in alle richtingen. Rio fascineert.
Op zondag gaat iedereen naar het strand. Zowel rijk en arm delen het zand. Op strand staat een man met zijn handen te drummen op een metalen tafeltje. Zijn gezelschap, enkele morenas in bikini, dansen wulps met hun heupen en trekken de aandacht.

Er zijn hoge golven vandaag. De meeste mensen blijven aan de kant staan. De golven zijn niet zo geschikt om te surfen omdat ze te steil en te dicht bij het strand breken. Een populair Braziliaans spelletje is jacaré of surf de peito. Het is bodysurfen zonder board, eventueel wel met zwemvliezen.
Door je arm te strekken vergroot je het steunoppervlak van je lichaam. Ik heb het zelf ook gedaan maar het is tamelijk geschift omdat je gemakkelijk tegen de bodem gesmakt wordt.
Zondagavond. De week is nog niet gedaan. Rond 21 uur begint het wekelijkse sambafeest achter de hoek voor favelados. Het tafereel is drieledig. Op het podium staan één of meerdere zangers en enkele muzikanten die o.a. op kleine gitaren spelen. In de zaal staat een groep slagwerkers die met intervallen inspringt op de zangers. Wanneer het vuurwerk van de bateria begint te knallen barst ook het publiek los op de dansvloer, zowel jong en oud.

De volgende dag regent het pijpenstelen. Normaal is muziek een rode draad in de favela, maar als het regent wordt het stil. Het water van de berg stroomt als een riviertje doorheen de favela. Even bekomen vooraleer een nieuwe hittegolf neerstrijkt over Rio…

3 opmerkingen:

 1. Zag er nog geen blogjes over, dus als je er nog niet bent geweest... Bezoek eens Recreio, Vargem Grande, Tijuca & Vila Isabel. En in de favela Complexo da Maré is een museum ter hoogte van passarela 7. (geen UPP overigens)

  En dat favela´s met UPP veilig zijn is niet helemaal waar. Er zijn nog regelmatig schietpartijen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ok bedankt voor de tips. Die buurten ken ik nog niet zo goed eigenlijk.

  Niet helemaal veilig... klopt, maar niet veilig genoeg om te bezoeken?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je kunt ze wel bezoeken, maar moet altijd in je achterhoofd hebben dat het niet helemaal ongevaarlijk is. Ookal zie je ze niet, er zijn nog altijd criminelen, wapens en drugs aanwezig. Dit wordt nooit duidelijk vermeld in het buitenland, vandaar dat er in de door UPP bezette favela´s veel toeristen te vinden zijn en weinig Brazilianen van elders uit het land. Brazilianen die niet uit de favela komen, zullen meestal niet graag naar favela´s gaan...wel of geen UPP.

  BeantwoordenVerwijderen