woensdag 21 november 2012

Uitgaan in Brazilië: cultuurverschillen met België/Nederland

Aanvang van een feestje

Bij ons is het niet ongewoon om na middernacht aan te komen op een feestje, wakker te blijven tot in de vroege uurtjes en de volgende dag pas in de middag op te staan met een kater.
In Brazilië beginnen feestjes vaak tegen 22.00 u en eindigen rond 04.00 u. Dit is niet overal zo, maar over het algemeen begint en eindigt het nachtleven in Brazilië een paar uur vroeger.

Dit komt omdat Brazilianen echte strandmensen zijn en de volgende dag graag op het strand willen doorbrengen. Ik heb ook nooit heel zatte mensen op feestjes zien rondlopen.

Een andere verklaring is de nacht vroeg valt, bvb. in Rio altijd tussen 17.15 u en 19.45 u, in Fortaleza (dichter bij de evenaar) tussen 17.20  u en 18.00 u.
Drank en inkom

Brazilianen drinken voornamelijk lichte bieren. Het lijkt meer op frisdrank. Dit komt omdat het warmer is en de mensen meer behoefte hebben om de dorst te lessen. De populairste cocktail is caipirinha, gemaakt met limoen, cachaça, ijs en suiker.

Als je een feestje binnenkomt krijg je in de meeste gevallen een drankkaart. Bij elke consumptie wordt er een kruisje op de kaart gezet. Pas bij het verlaten van de club moet je de entreeprijs en consumpties betalen. Het voordeel hiervan is dat de bediening aan de bar sneller gaat.

Als je de kaart echter verliest moet je een vast bedrag betalen dat hoger ligt dan wat één persoon kan consumeren (bv. 200  reais). Eén persoon komt nooit aan dit bedrag, maar in principe zou je wel met een groep vrienden heel de avond cocktails kunnen drinken, hier en daar wat champagne trakteren en alles op één kaart zetten die je vervolgens 'verliest'.

Vrouwen moeten dikwijls minder inkom als mannen betalen,  maar dit heeft een goede verhouding mannen-vrouwen  tot gevolg. Verder gebruiken veel discotheken een 'lista amiga', dat betekent dat als je je op voorhand via internet voor het feestje inschrijft korting krijgt.

Muziek

Er is een ruim aanbod aan muziekstijlen die bij ons niet zo gekend zijn. Vele muziekstijlen zijn gebonden aan een bepaalde regio, zo is in het Noordoosten Forró heel populair, terwijl in Rio vooral Samba en Baile funk gespeeld wordt. Wat veel van deze stijlen gemeen hebben is dat er sensueel op gedanst wordt.

Brazilianen zijn goede dansers. De soepele bewegingen die ze maken doen Westerlingen op stijve harken lijken. Je ziet ook dat kinderen van jongs af aan meer in contact komen met muziek en er op leren dansen. Muziek is in Brazilië een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven.
In Brazilië zijn er ook veel aanhangers van het rockgenre. Bij ons ga je zelden clubs vinden waar uitsluitend rockmuziek gedraaid wordt. Rock is zowat de alternatieve stroming daar.

Omgang tussen mannen en vrouwen
Na vele keren uitgaan heb ik het volgende kunnen observeren: In Brazilië is het normaal dat mannen en vrouwen elkaar binnen de 10 à 15 minuten kussen. Het is een onderdeel van de initiële kennismaking. Vrouwen zijn ook heel direct, als een meisje geen interesse heeft zal ze het onmiddellijk laten weten.

Verder zijn de Brazilianen heel agressief in het versieren, en de vrouwen zijn dit gewoon. De eerste keer dat ik uitging in Salvador had ik een gesprek met Felipe, een Braziliaan. Later die avond wees hij naar een meisje en zei me dat hij haar ging proberen te versieren.
Na vijf minuten praten probeerde hij haar te kussen, maar ze leunde naar achter en duwde hem weg. De tien minuten die daarop volgden probeerde hij haar nog zes keer te kussen en telkens werd hij brutaal afgewezen. Ik begreep niet waarom hij bleef proberen, alsof hij geen zelfrespect had, maar ze bleef wel met hem praten. Uiteindelijk deed hij nog één poging. Deze keer hield hij haar hoofd vast zodat ze niet weg kon en toen kuste ze hem terug. Ik heb dat wel vaker zien gebeuren in Brazilië.

Dat Brazilianen snel zoenen kan je tevens merken in TV-programma's. Er bestaat een datingprogramma 'Vai Dar Namoro' waarin mannen en vrouwen zonder schroom met elkaar kussen. Heel grappig, soms gebruiken ze een waterpistool of brandblusser (gevuld met onschadelijk gas) om kussende koppeltjes te doen afkoelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten