donderdag 13 november 2014

De sfeer in Cali en bezienswaardigheden in nabije omgeving

Na 6 weken in Bogota was het een ware verademing om in Cali te vertoeven. Met ruim 2 miljoen inwoners is Cali de derde grootste stad, maar bijlange niet zo chaotisch en vervuild als Bogota. 

Ook het klimaat is veel aangenamer. Altijd T-shirtweer. Tropische bomen fleuren de straten op. Caleños zijn vriendelijker en gemoedelijker dan Bogotanen. Wat betreft uiterlijk zijn de mensen in Cali bruiner van huidskleur.

Dat er in Cali tamelijk veel weed en cocaïne gebruikt wordt zal je niet ontgaan in het straatbeeld. 

Cali staat echter in de eerste plaats bekend als salsahoofdstad van Colombia. Dientengevolge ben je genoodzaakt om salsalessen te nemen, maar met een paar lessen kan je geen jarenlange achterstand inhalen. De Caleños dansen erg goed, en hun snelle, swingende danspasjes zijn als leek onmogelijk na te bootsen.

De mooiste buurt is San Antonio, vanop het kerkje op de heuvel heb je een mooi stadspanorama. Het grasveld op de heuvel is een toffe hang-out spot en ’s avonds zijn er regelmatig activiteiten te beleven zoals theater en openluchtfilm.

Zicht vanop de heuvel in San Antonio

De beste buurt om te verblijven lijkt me Granada. Deze buurt is tamelijk veilig, modern, en ligt vlakbij de uitgaansbuurt in La Avenida Sexta. Andere populaire uitgaansbuurten zijn Menga en Juanchito.

Pas toch op als je ’s avonds rondloopt, want de kans om in Cali beroofd te worden is hoger dan in andere steden.

Cali is traditioneel gezien één van de meest gewelddadige steden van Colombia, vanwege haar strategische locatie voor drugshandel en gevechten tussen kartels en lokale bendes.

Onder Cali ligt een groot marihuana-productiegebied (Corinte) en de meeste cocaplantages liggen tegen de grens van Ecuador (in Nariño en Putumayo). Vanuit Cali is het 3 uur rijden naar de haven van Buenaventura, waar wapens binnenkomen en drugs buitengaan.


In 2013 was Cali de meest moorddadige stad in Colombia, en werd gerangschikt als de stad met de zesde hoogste aantal moorden ter wereld. Er werden dat jaar gemiddeld 5,4 moorden per dag gepleegd.

Naast nationaal opererende kartels heeft Cali een vijftal bendes binnen de stad. Die controleren verschillende deelgebieden. Tussen die gebieden liggen onzichtbare grenzen: mensen die in een bepaald gebied wonen kunnen zich niet in ander gebied begeven of ze worden gemold.

De buurtbendes zijn voornamelijk geconcentreerd in Aguablanca, een arme wijk in het zuidwesten van de stad. De moorden vinden dus voornamelijk daar plaats, over het algemeen is Cali een zeer leefbare stad.

In Cali zijn er twee bergen die je kan beklimmen. Op de ene staan drie kruisen, op de andere staat een Jezusbeeld.

Uitzicht van Cerro de las Tres Cruces

Christo Rey

De twee leukste daguitstappen die ik vanuit Cali gemaakt heb waren Pico de Loro en San Cipriano.

Pico de Loro is een 2.860 m hoge berg in het natuurpark Los Farallones. Je klimt ongeveer 3,5 uur omhoog door verschillende ecosystemen, tot je op een mooi gevormde top boven de wolken uitkomt.


Zicht vanop de top

San Cipriano is een dorpje met Caraïbische sfeer in de jungle waar je kan wandelen en zwemmen in een diepe heldere rivier. Om daar te geraken moet je met een karretje op een treinspoor rijden dat voortgestuwd door een motor. Bij ons zou dit niet aan de veiligheidsnormen zou voldoen. Kortom, een echte Indiana Jones-ervaring.
 Wanneer er iemand van de andere richting komt...

...moet de 'brujita' van het spoor getild worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten