zondag 15 mei 2016

Wandelen in Bogota: Quebrada La Vieja

De bekendste wandeling vanuit Bogota is de bedevaartsroute naar het heilgdom Monserrate. Dat biedt vanop 3152 m het mooiste uitzicht over Bogota.

Monserrate

Een minder bekende route - voor velen een verborgen juweeltje - is Quebrada La Vieja. 

Het beginpunt van deze wandeling ligt in Calle 71 #1-45. Het eindpunt is een houten kruis op de top van een berg. Een alternatieve route loopt naar een Mariabeeldje.

Het uitzicht vanop de top is minder spectaculair als Monserrate, maar de route is veel mooier en natuurlijker. Ongelooflijk dat je zo dicht bij de stad in een oase van rust en zuivere lucht kan vertoeven.


Het pad begint langs een ondergronds riviertje dat je een tijd lang blijft volgen. Na een tijdje wandelen verandert het loofbos in een naaldbos, tot je in een meer open berglandschap terechtkomt. In een goed tempo is het één uur wandelen tot het kruis.


Onderweg staan er een 30tal politieagenten, om te vermijden dat mensen beroofd worden.

Hoewel vele Bogotanen deze route niet kennen, is ze zeker niet onbekend. In het weekend is het er tamelijk druk. Op weekdagen is er véél minder volk.

Belangrijk om te weten is dat je maar tot 9 uur binnen mag. Te laat komen is niet binnen. Als je tot het kruis wil wandelen kan je best om 7u30 beginnen, want vanaf een bepaald tijdstip wandelen de politieagenten naar beneden en moeten de wandelaars mee afdalen.


We waren zo’n 25 minuten van de top verwijderd, en waren vastberaden om naar de top te gaan. Tot grote frustratie moesten we terugkeren van de groep agenten. 

Daarom zijn we iets voorop van de groep agenten terug gelopen en hebben ons verstopt in de bosjes tot de agenten voorbij waren. 

Het voordeel was dat we hierdoor alleen in de natuur waren. We waren niet zeker of wel terug buiten zouden geraken, maar uiteindelijk was dat geen probleem. Er waren nog enkele andere achtergebleven wandelaars.


Onderweg zijn er enkele zijpaden die naar verschillende plaatsen leiden (o.a. Monserrate), maar dat wordt afgeraden zonder gids en bewaking. Voor de ontdekker biedt deze route dus heel wat mogelijkheden...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten