zaterdag 5 september 2015

Van strand tot strand in Park Tayrona, Colombia

Het is middag, eigenlijk een te heet moment om te stappen door het woud. Tijdens onze tocht horen we een rijk palet aan dierengeluiden en vaak ritselende struikgewassen. 

Natuurpark Tayrona herbergt heel wat diersoorten. Slangen, aapjes en agoeti’s zullen ongetwijfeld je pad kruisen, maar om ze te spotten moet je tijdens het stappen goed luisteren, en daarna geruisloos de omgeving afspeuren.Het kronkelende bergpad leidt naar Playa Brava, een strand dat alleen via een wandeling van 4 uur te bereiken is, en daarom relatief weinig toeristen trekt.

Tijdens mijn tweede bezoek aan het land van de smaragden besloot ik een deel van de Caraïbische kust te ontdekken. De omgeving van Santa Marta was mijn eerste keus omdat daar in vergelijking met Cartagena meer natuur aanwezig is.Een belangrijke trekpleister is de 5 daagse tocht naar Ciudad Perdida, maar wie minder tijd heeft kan heel wat wandelplezier beleven door van strand tot strand te trekken in het beschermd natuurgebied Tayrona.Even praktisch. Het park heeft twee ingangen: Calabazo en El Zaino. Het merendeel komt binnen via El Zaino. 

Van Calabazo is het 3 à 4 uur stappen tot Playa Brava. Daar kan je in hutten of hangmatten overnachten. Van daaruit kan je via Pueblito - een ruïne van de inheemse bevolking - wandelen tot Playa Cabo San Juan. Deze tocht duurt 3 uur. Vraag in Playa Brava wel even waar het snelste pad naar Pueblito vertrekt, want het is niet goed aangeduid.

De kans is groot dat je in het woud inheemsen gaat tegenkomen, ook wel Taironas genoemd.


De Taironas wonen vaak afgezonderd van de toeristische paden, omdat ze niet graag voortdurend gestoord en gefotografeerd worden.

Als je vanuit Playa Bravo langs Pueblito passeert kom je plots veel toeristen tegen. Grappig dat je soms mensen ziet vertrekken vanuit Cabo naar Pueblito met bikini, slippers en zonder water. Dan weet je zo dat die het niet gaan halen.

Van Cabo is het een uur wandelen naar Playa Arrecifes en van daaruit nog eens een uur tot Playa Cañaveral.

Persoonlijk vond ik één van de mooiste stranden Arrecifes. Wat deze plek vrij uniek maakt is de aanwezigheid van groene bergen en de talrijke fauna nabij het strand. 

Aan een groot deel van de stranden is het verboden om te zwemmen. Op bordjes staat dat er al meer dan 200 mensen zijn verdronken door de sterke onderstromingen.Mij lijkt het aantal plekken waar het verboden is om te zwemmen wat overdreven. Ik denk ook dat dit voornamelijk komt doordat veel Colombianen niet goed kunnen zwemmen.

Tayrona is ideaal voor een aantal dagen te relaxen aan de zee in combinatie met natuurwandelingen. Tip: neem genoeg water, voedsel en muggencrème mee. 

Iedereen raadt aan om te vliegen naar Santa Marta. Jammer genoeg accepteerde de luchtvaartmaatschappij VivaColombia mijn kredietkaart niet. Met de bus vanuit Bogota ben je tussen de 17 à 20 uur onderweg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten