zaterdag 3 januari 2015

Drie misvattingen over Colombia


1. Colombianen vinden het niet erg dat hun land met cocaïne wordt geassocieerd
Zeggen dat Colombia het land van de cocaïne is, is het zelfde als zeggen dat België het land van Dutroux of pedofilie is. Colombia is zoveel meer dan dat.

Vele Colombianen ergeren zich aan het feit dat Colombia steevast de internationale media haalt met geweld en cocaïne, en vinden dat vele buitenlandse films een totaal verkeerd beeld weergeven.


De gewone Colombiaan heeft geen enkel baat bij die drugshandel of die reputatie van het land.

Colombia is in de eerste plaats een land met ongelooflijk gastvrije mensen en prachtige natuur.

Dankzij de inspanningen van de Colombiaanse overheid, met de steun van de Amerikanen, is Colombia niet meer ’s werelds grootste cocaïneproducent.2. Reizen in Colombia is gevaarlijk

De veiligheid is enorm verbeterd t.o.v. de jaren ’80, en het aantal toeristen stijgt elk jaar drastisch.

In die drie maanden dat ik Colombia woonde is er mij niets overkomen. 

De kans om in Colombia beroofd te worden is reëel, zoals in elk Latijns-Amerikaans land, maar niet in die mate dat ik reizen naar Colombia zou afraden. 

Vele grootsteden zijn zogezegd gevaarlijk, maar dat hangt sterk af van de plaatsen waar je komt. Een gouden regel: als er toerisme is, is het meestal veilig.3. Colombia is één grote jungle
Ja, de vrouwen lopen rond in een lendendoek en de mannen zijn het beu om elke dag op wild te jagen.

Niet dus. Op onderstaande map zie je dat een groot deel van het land bedekt wordt door het Andesgebergte. De drie grootste steden (Bogota, Medellin en Cali) liggen in de bergen.


Voornamelijk het zuidoosten bestaat uit tropisch oerwoud, maar daar zijn amper wegen en steden. Vele plekken in het zuidwesten zijn alleen maar per vliegtuig bereikbaar. 

Colombia heeft een grote diversiteit aan landschappen, van sneeuwtoppen tot woestijnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten