maandag 1 december 2014

Buenaventura en het natuurpark Uramba, Colombia

Buenaventura is de belangrijkste havenstad van Colombia, ze behandelt meer dan 60 % van de nationale export, maar is tevens de gevaarlijkste stad van Colombia, vanwege de drugshandel die er floreert. 

De stad wordt overschaduwd door rivaliserende drugsbendes die elkaar afknallen en in stukjes hakken.


Buenaventura wordt voornamelijk bewoond door Afro-Colombianen en is één van de armste regio’s van Colombia. 

De stad wordt door vele Colombianen omschreven als lelijk, maar vanuit de haven kan je een kleine boot nemen naar het tropische natuurpark Uramba.


Na een paar hete weken in Cali had ik behoefte aan een frisse duik, en had bovendien nog nooit in ’s werelds grootste oceaan gezwommen.

De stranden in het natuurpark Uramba trekken niet zo veel toeristen aan: de meeste Caleños die ik sprak waren er nog nooit geweest. Populairder zijn de Caraïbische stranden in het noorden van Colombia, die gezegend zijn met witte zandstranden. De stranden aan de Pacifische kust zijn donker.

De kleur van het strand is voor mij slechts een visueel detail. Met een Colombiaanse die ik had leren kennen reed ik ‘s avonds vanuit Cali door de bergen richting het epicentrum van de cocaïnehandel.

’s Nachts door de bergen rijden is geen sinecure. Er rijden voortdurend Amerikaanse trucks, er is geen wegbelichting en het kan stevig regenen. Het vergt wat durf om deze mastodonten op het uiterst bochtige parcours in te halen. De beste tactiek is het volgen van een colectivo. Deze busjes rijden snel en kennen het parcours als hun broekzak.

In het centrum van Buenaventura kan je ’s avonds rondlopen in de buurt van de haven en de straat met discotheken, maar veel verder van daar moet je toch niet afwijken. Er zijn enkele hotels met restaurants op hoge verdiepingen vanwaar je ‘s nachts de stad kan overzien.

De volgende morgen nemen we een speedbootje naar Juanchaco, om van daaruit verder te wandelen naar Ladrilleras en La Barra. 

Haven Buenaventura

Onderweg worden we ingehaald door een lijn vogels die laag boven het water scheren. Pelikanen nemen spectaculaire duikvluchten in het water om vis te vangen.


Van Buenaventura tot Juanchaco is ong. 1 uur varen

Haven Juanchaco

Opvallend is de armoede in Juanchaco en omgeving. De mensen leven hier hoofdzakelijk van visvangst en toerisme, maar er is heel weinig toerisme. De bodem is ook niet geschikt voor landbouw.


Al het eten moet met speedbootjes naar deze geïsoleerde dorpjes gebracht worden. Veel meer dan wat blikjes tonijn, droge chips en bananen was er niet te verkrijgen.

Onder de bloedhete zon wandelen we een halfuur naar Ladrilleras om daar een goedkope accommodatie te vinden. Voor 40 000 pesos zit je goed. Van daaruit is het één uur wandelen naar La Barra. In La Barra kan je ook slapen, maar in Ladrilleros valt er "iets meer" te beleven.

La Barra is het mooiste en breedste strand, hoewel locals er niet om geven om aangespoeld afval op te ruimen.

La Barra

Een vleugje afval hier en daar kan geen kwaad?

Terwijl we in La Barra vis eten aan het strand, verschijnt er plots een prachtige exotische vogel die niet bang is om voedsel uit mijn bord te pikken. Van mij mag hij gerust, want nadat ik een kever in mijn bord vond was de appetijt weg.Tussen juli en oktober kan je bultrugwalvissen spotten. Daarbuiten is het ook mogelijk maar dan moet je veel langer varen.

Een aanrader is de boottocht naar Las Cascadas de La Sierpe. Daar kan je douchen onder een waterval en van de rotsen in het water duiken.
Park Uramba is een aanrader voor een weekend. Wat de regio zo interessant maakt is dat ze erg verschilt van andere delen van Colombia. Iemand die alleen Bogota, Cali en Medellin heeft gezien komt in een totaal andere wereld.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten