dinsdag 30 oktober 2012

Een goedkoop appartement huren in Rio de Janeiro


Wonen in Rio is duur

De vastgoedprijzen in Rio zijn enorm gestegen. Als je een appartementje wil huren moet je rekenen op prijzen die beginnen vanaf 1500 reais (570 euro). Bovendien verhuurt men liever voor minstens een jaar, dus voor een periode van bvb. 4 maanden gaat het moeilijk zijn. Verder wordt het nog moeilijker als je in maanden december, januari en februari (carnaval) begint te zoeken. 

De goedkoopste oplossing is om een gedeeld appartement te huren. Dit is meestal wel mogelijk voor een aantal maanden. Hierbij heb je nog de keuze tussen een gedeelde en een private slaapkamer.

Een website die ik je kan aanraden is http://www.easyquarto.com.br/. 

Via deze site heb ik een private kamer met gedeelde keuken en badkamer gevonden voor 850 reais per maand in Botafogo, aan de voet van de favela Santa Maria. Ik moet altijd in het begin van de maand betalen en kan opzeggen wanneer ik wil.

Mijn woonst in Rua Jupira, achter de hoek begint de favela.

Normaal zijn favela's no-go zone’s, maar deze favela is gepacificeerd. D.w.z. dat er geen wapens en drugs meer aanwezig zijn en er een permanent bemande politiepost staat.
Dit is een erg volkse buurt, met een sterk gemeenschapsleven. ’s Avonds zijn er vaak optredens, barbecues en mensen op de straat. Botafogo heeft een heel centrale ligging t.o.v. Lapa (de uitgaansbuurt) en Copacabana (het strand).

Zicht vanop de favela over Botafogo en Humaitá.

Er zijn een vijftal buurten die me interessant lijken om te wonen. Copacabana, Ipanema en Leblon hebben alledrie het beste strand, maar dit zijn ook de duurste buurten (vooral Ipanema en Leblon). In Copacabana bevinden zich de meeste toeristen.

Humaitá en Botafogo liggen daarboven, het zijn twee heel leefbare buurten die op wandelbare afstand van het strand Copacabana liggen. Humaitá is ook tamelijk duur. Rechts van Botafogo ligt ook een strand, maar daar is het niet zo proper om te zwemmen. Botafogo heeft de meest centrale ligging.

Urca is ook een begoede buurt maar ligt té geïsoleerd en heeft geen strand, wel een mooi uitzicht. 's Nachts heb je daar het beste zicht op het Christusbeeld (dat verlicht wordt waardoor het lijkt te zweven) en zie je vliegtuigen van de nationale luchthaven opstijgen.

In Lapa of Centro zou ik niet willen wonen. Lapa is de beste plaats om uit te gaan maar er lopen veel bedelende zwervers en gespuis op straat. Centro is iets te druk qua verkeer: veel bussen en uitlaatgassen.

Santa Teresa is één van de mooiste buurten en heel rustig, maar ligt op een berg waardoor alles van daaruit moeilijker bereikbaar is.

Het nadeel van de hele noordelijke zone is dat het te ver van het strand ligt, iets wat op een tropisch warme plek zoals Rio niet erg comfortabel is.
Andere nuttige websites voor een appartement te huren:

Vervoer

Hoewel bussen, metro en taxi's niet zo duur zijn geef je makkelijk veel uit aan transport, vanwege de grote afstanden. Als je langer dan een maand blijft is een tweedehandsfiets geen slechte investering. Rio is niet zo fietsminded als België en Nederland, dus pas goed op in het verkeer. Vooral drukke banen oversteken is erg gevaarlijk. Mijn tip is om links te fietsen op banen waar veel bussen passeren.

Jammer genoeg kan je een fiets niet ’s nachts buiten laten staan. Mijn eerste fiets werd na één dag in Lapa gestolen, ondanks dat hij met een stevig slot aan een paal was vastgebonden. Als je uitgaat in Lapa kan je beter met de bus heengaan en met de taxi terugkomen.

2 opmerkingen:

  1. Hi, top en dankje!!!!! voor de informatie! Alsnog een beetje lastig om iets te vinden vanuit een ander land! zit jij nu nog steeds in Botafogo.

    Ik ben druk op zoek nu.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Neen, maar moest ik terug gaan, ik zou terug in Rua Jupira gaan wonen. Centrale ligging, bruisend straatleven en goedkope appartementen.

    BeantwoordenVerwijderen