dinsdag 31 mei 2016

Interessante weetjes over Colombia

>Colombia heeft de grootste biodiversiteit per vierkante meter ter wereld.

>De grote steden van Colombia liggen grotendeels in het Andesgebergte. Het beperkte wegennetwerk tussen steden veroorzaakt vele logistieke problemen. Vele regio's in het zuiden zijn alleen per vliegtuig bereikbaar.

>Als je aan Colombianen vraagt waar ze ooit graag eens naartoe willen gaan, zeggen ze vaak Parijs. Dat staat voor hen symbool voor beschaving en ontwikkeling.

>Colombianen spreken het mooiste Spaans van Latijns-Amerika. Vooral het accent uit het departement Antioquia (acento Paisa) is aangenaam om naar te luisteren. 

>Colombia heeft een rijk pallet van fruitsoorten die in Europa niet te koop zijn zoals lulo, pitaya, boomtomaat, guava, goudbes, curuba, ... Er wordt een onderscheid gemaakt tussen ‘plátanos’ en ‘bananas’. Plátanos zijn veel groter dan bananas, en worden gebakken of gefrituurd omdat ze rauw niet lekker zijn.

Plátanos
 
>Wanneer je bier bestelt vraagt men soms of je michelada wilt. Dan serveert men het bier op een bodem van limoensap met een dikke rand zout op het glas. Vele Colombianen vinden het lekker, maar ik vind de zoute smaak gecombineerd met bier afschuwelijk.


>Colombianen eten veel vlees en vooral kip. Rundvlees wordt vaak iets te veel doorbakken voorgeschoteld.


Colombianen eten graag kip met handschoenen.

>Veel voedingswaren die bij ons in glazen potten of brik verpakt worden, zoals ketchup, confituur of melk, worden in Colombia in plastieken zakjes verpakt. Dit gebeurt om de kosten in het ‘armere’ Colombia te drukken.>Als je zelf geen GSM hebt kan je in Colombia bij een straatstandje betalen om met een GSM te bellen die vast hangt aan een kettinkje. Eén minuut kost 150 pesos of 6 eurocent.


>Veel Colombianen hebben nooit leren zwemmen. In verhouding tot het aantal inwoners zijn er ook niet veel zwembaden.

>Colombia heeft het meeste aantal officiële feestdagen ter wereld, 20 per jaar. Dat betekent wel dat ze minder vrij te kiezen verlofdagen hebben. Eigenlijk is dat een slecht systeem. Tijdens de zogenaamde puentes of bruggen (bvb. weekend + maandag) staan er steevast urenlange files op de uitgangswegen van Bogota. 

>In Colombia is de werksfeer veel amicaler als in Europa. Een verjaardag op het werk wordt uitbundig gevierd met eieren op het hoofd van de jarige kapotslaan, confetti, ballonnen, slingers en taart.

>Colombianen gebruiken veel overbodige administratieve processen en papieren documenten.

>Colombianen houden van vulgaire en seksueel getinte humor.


>In Colombia bestaat er een subtiel gebaar om aan anderen duidelijk te maken dat er een zakkenroller in de buurt is: Met je vingers over je wang of jukbeen krabben. Zeer handig als je samengepropt in een bus staat.

>Colombianen zijn erg religieus. Velen maken een kruisteken wanneer ze in de bus voorbij een kerk passeren.

>Veel Colombianen zijn bijgelovig. Op nieuwjaar is het de gewoonte om met een lege valies rond het huis te lopen, om veel te kunnen reizen. Om 12 uur eet men 12 druiven, om 12 wensen te kunnen doen. Voor financiële voorspoed steekt men linzen in de broekzak. Vrouwen dragen dragen ook een gele onderbroek op nieuwjaar.


>Op kerstmis worden er volop vuurpijlen afgeschoten zoals op nieuwjaar.

>De dag voor een politieke stemming gaat de 'Ley Seca' van kracht en mag er geen alcohol verkocht worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten