dinsdag 31 mei 2016

Interessante weetjes over Colombia

>Colombia heeft de grootste biodiversiteit per vierkante meter ter wereld.

>De grote steden van Colombia liggen grotendeels in het Andesgebergte. Het beperkte wegennetwerk tussen steden veroorzaakt vele logistieke problemen. Vele regio's in het zuiden zijn alleen per vliegtuig bereikbaar.

>Als je aan Colombianen vraagt waar ze ooit graag eens naartoe willen gaan, zeggen ze vaak Parijs. Dat staat voor hen symbool voor beschaving en ontwikkeling.

>Colombianen spreken het mooiste Spaans van Latijns-Amerika. Vooral het accent uit het departement Antioquia (acento Paisa) is aangenaam om naar te luisteren. 

>Colombia heeft een rijk pallet van fruitsoorten die in Europa niet te koop zijn zoals lulo, pitaya, boomtomaat, guava, goudbes, curuba, ... Er wordt een onderscheid gemaakt tussen ‘plátanos’ en ‘bananas’. Plátanos zijn veel groter dan bananas, en worden gebakken of gefrituurd omdat ze rauw niet lekker zijn.

Plátanos
 
>Wanneer je bier bestelt vraagt men soms of je michelada wilt. Dan serveert men het bier op een bodem van limoensap met een dikke rand zout op het glas. Vele Colombianen vinden het lekker, maar ik vind de zoute smaak gecombineerd met bier afschuwelijk.


>Colombianen eten veel vlees en vooral kip. Rundvlees wordt vaak iets te veel doorbakken voorgeschoteld.


Colombianen eten graag kip met handschoenen.

>Veel voedingswaren die bij ons in glazen potten of brik verpakt worden, zoals ketchup, confituur of melk, worden in Colombia in plastieken zakjes verpakt. Dit gebeurt om de kosten in het ‘armere’ Colombia te drukken.



>Als je zelf geen GSM hebt kan je in Colombia bij een straatstandje betalen om met een GSM te bellen die vast hangt aan een kettinkje. Eén minuut kost 150 pesos of 6 eurocent.


>Veel Colombianen hebben nooit leren zwemmen. In verhouding tot het aantal inwoners zijn er ook niet veel zwembaden.

>Colombia heeft het meeste aantal officiële feestdagen ter wereld, 20 per jaar. Dat betekent wel dat ze minder vrij te kiezen verlofdagen hebben. Eigenlijk is dat een slecht systeem. Tijdens de zogenaamde puentes of bruggen (bvb. weekend + maandag) staan er steevast urenlange files op de uitgangswegen van Bogota. 

>In Colombia is de werksfeer veel amicaler als in Europa. Een verjaardag op het werk wordt uitbundig gevierd met eieren op het hoofd van de jarige kapotslaan, confetti, ballonnen, slingers en taart.

>Colombianen gebruiken veel overbodige administratieve processen en papieren documenten.

>Colombianen houden van vulgaire en seksueel getinte humor.


>In Colombia bestaat er een subtiel gebaar om aan anderen duidelijk te maken dat er een zakkenroller in de buurt is: Met je vingers over je wang of jukbeen krabben. Zeer handig als je samengepropt in een bus staat.

>Colombianen zijn erg religieus. Velen maken een kruisteken wanneer ze in de bus voorbij een kerk passeren.

>Veel Colombianen zijn bijgelovig. Op nieuwjaar is het de gewoonte om met een lege valies rond het huis te lopen, om veel te kunnen reizen. Om 12 uur eet men 12 druiven, om 12 wensen te kunnen doen. Voor financiële voorspoed steekt men linzen in de broekzak. Vrouwen dragen dragen ook een gele onderbroek op nieuwjaar.


>Op kerstmis worden er volop vuurpijlen afgeschoten zoals op nieuwjaar.

>De dag voor een politieke stemming gaat de 'Ley Seca' van kracht en mag er geen alcohol verkocht worden.

Bucaramanga, La Cuidad Bonita?

Afgelopen week was ik in Bucaramanga, de hoofdstad van het departement Santander. Welke eerste indruk heeft deze plek op me achtergelaten?


Bucaramanga oogt moderner als een gemiddelde Colombiaanse stad, en heeft vele netjes onderhouden parken, en fraaie shopping malls. 


Van een stad die de naam ‘De Mooie Stad’ draagt had ik echter meer verwacht. Colombianen vinden vaak mooi wat modern is. De mooiste stad van Colombia is Cartagena, vanwege haar koloniaal stadscentrum.

Centro Comercial Cacique

Bucaramanga is niet zo divers als Cali, Bogota, Medellin en Cartagena. Om te wonen lijkt me het iets te saai. Maar de stad oogt proper, heeft weinig zichtbare armoede en de luchtkwaliteit en het weer zijn beter dan in Bogota.

Het landschap rondom Bucaramanga bestaat uit heuvels en ruwe kloven met droge vegetatie. 



Men zegt dat de Santanderanen een sterk accent hebben, dat niet zo mooi klinkt als andere Colombiaanse accenten. Men zegt ook dat ze nogal direct en bruusk zijn in omgang, met een sterk temperament. 

Een andere bijzonderheid uit Santander is dat men er reuzenmieren verkoopt voor menselijke consumptie.


maandag 30 mei 2016

Hoe neem je een taxi in Bogota zonder opgelicht te worden?

Taxichauffeur in Bogota. Het moet een frustrerend beroep zijn door de onophoudelijke files. Vele dromen er dan ook van een huisje op het platteland te hebben.


Het loon van een taxichauffeur is karig. De meerderheid zal proberen elke rit iets meer aan te rekenen dan de officiële tarieven. Zeker als je een Europees uiterlijk hebt.

Vaak stelt men mij de vraag hoe lang ik al in Colombia ben. Lees: ben ik een makkelijk slachtoffer om af te zetten?

De meeste taxi's zijn klein, zodat ze makkelijk niet-koosjere manoeuvres kunnen uitvoeren in verkeersopstoppingen.

Graag geef ik enkele waardevolle tips mee, die ik in mijn ervaring met het nemen van honderden taxi’s in Bogota heb opgebouwd:


Een taxi tegenhouden of bellen?

In vele media beweert men dat het veiliger is om er één te bellen. In praktijk zal je dan vaak langer mogen wachten. Ik houd altijd willekeurige taxi’s tegen op straat, en heb daar nog nooit een veiligheidsprobleem mee gehad. Ik bel alleen taxi’s als ik op een plek ben waar geen taxi’s voorbij rijden.


De prijs

Achteraan de zetel moet altijd een prijskaart hangen. Als die er niet hangt kan je er achter vragen. Daar staan nummers op met prijzen. Kijk naar het nummer op de taximeter en vervolgens op de kaart welk bedrag met dat nummer overeenkomt.


Als hij een extra nacht-, zondag- of feestdagtarief aanrekent, controleer dan op de kaart of hij het juiste tarief aanrekent.

Als je de prijzen niet controleert op de kaart gaat hij gegarandeerd er een paar duizend peso’s bovenop aanrekenen. Vaak bestudeer ik tijdens de rit even ostentatief de kaart, zodat de chauffeur doorheeft dat ik het systeem ken.


De kortste weg

Een omweg nemen is een ook een vaak gebruikte truuk. Anderzijds weet men vaak de kortste weg niet. Ik merkte op dat men vaak een andere weg nam van de luchthaven naar mijn appartement. Daarom gebruik ik meestal een GPS-systeem (bvb. Google Maps) op mijn smart phone om de chauffeur de richting aan te geven.  


Laat je geen blaasjes wijsmaken

Een keer zei de chauffeur dat er een religieuze optocht plaatsvond in het centrum waardoor hij een andere weg moest nemen. Die omweg bleek hem erg gunstig, want wat normaal een rit van 10 minuten moest zijn werd een halfuur. Achteraf bleek uit navraag dat er helemaal geen optocht had plaatsgevonden. Dat onze bestemming gesloten was had hij ook niet gezegd, maar dat kan ik nog wel begrijpen.

Iemand zei me eens: als een Colombiaan je niet in het zak heeft gezet, dan is hij het vergeten. Deze stelling is m.i. wat eenzijdig, want Colombianen zijn erg gastvrij en delen graag wat ze hebben, maar er zit wel een zekere kern van waarheid in.

zondag 15 mei 2016

Wandelen in Bogota: Quebrada La Vieja

De bekendste wandeling vanuit Bogota is de bedevaartsroute naar het heilgdom Monserrate. Dat biedt vanop 3152 m het mooiste uitzicht over Bogota.

Monserrate

Een minder bekende route - voor velen een verborgen juweeltje - is Quebrada La Vieja. 

Het beginpunt van deze wandeling ligt in Calle 71 #1-45. Het eindpunt is een houten kruis op de top van een berg. Een alternatieve route loopt naar een Mariabeeldje.

Het uitzicht vanop de top is minder spectaculair als Monserrate, maar de route is veel mooier en natuurlijker. Ongelooflijk dat je zo dicht bij de stad in een oase van rust en zuivere lucht kan vertoeven.


Het pad begint langs een ondergronds riviertje dat je een tijd lang blijft volgen. Na een tijdje wandelen verandert het loofbos in een naaldbos, tot je in een meer open berglandschap terechtkomt. In een goed tempo is het één uur wandelen tot het kruis.


Onderweg staan er een 30tal politieagenten, om te vermijden dat mensen beroofd worden.

Hoewel vele Bogotanen deze route niet kennen, is ze zeker niet onbekend. In het weekend is het er tamelijk druk. Op weekdagen is er véél minder volk.

Belangrijk om te weten is dat je maar tot 9 uur binnen mag. Te laat komen is niet binnen. Als je tot het kruis wil wandelen kan je best om 7u30 beginnen, want vanaf een bepaald tijdstip wandelen de politieagenten naar beneden en moeten de wandelaars mee afdalen.


We waren zo’n 25 minuten van de top verwijderd, en waren vastberaden om naar de top te gaan. Tot grote frustratie moesten we terugkeren van de groep agenten. 

Daarom zijn we iets voorop van de groep agenten terug gelopen en hebben ons verstopt in de bosjes tot de agenten voorbij waren. 

Het voordeel was dat we hierdoor alleen in de natuur waren. We waren niet zeker of wel terug buiten zouden geraken, maar uiteindelijk was dat geen probleem. Er waren nog enkele andere achtergebleven wandelaars.


Onderweg zijn er enkele zijpaden die naar verschillende plaatsen leiden (o.a. Monserrate), maar dat wordt afgeraden zonder gids en bewaking. Voor de ontdekker biedt deze route dus heel wat mogelijkheden...