zondag 4 januari 2015

Vergelijking tussen wonen in Brazilië en Colombia

Nadat ik 6 maanden in Mexico gewoond had, was ik verslingerd aan Latijns-Amerika. Ik moest terug gaan. Na wat opzoekwerk viel mijn oog al snel op 2 landen: Brazilië en Colombia.

Fast forward naar vandaag: ik heb zowel in Brazilië als Colombia gewoond, voornamelijk in de steden Rio de Janeiro en Bogota.

In dit artikel evalueer ik kort welk het beste land is om in te wonen of te bezoeken.

Complete reiservaring

Wat betreft de gehele reiservaring, wint Brazilië. Brazilië heeft een interessantere cultuur en complexere samenleving. Colombia heeft héél gastvrije mensen en prachtige natuur, maar de energie, de vibe die ik voelde in Brazilië, die heb ik nooit gevoeld in Colombia.

Laten we het zo zeggen: Colombia is een fantastisch Latijns-Amerikaans land. Brazilië is een andere planeet. Er bestaat geen andere plaats zoals Brazilië. De sfeer is meer dan fantastisch. Meer dan exotisch.

Woon in een favela en je beleeft een onvergetelijke levenservaring. De grote steden in Colombia zijn een beetje monotoon, en de meeste hebben geen strand zoals in Brazilië.


Favela Santa Marta in Rio

Omgang met de mensen

Zowel Brazilianen en Colombianen zijn warm en open, maar Brazilianen zijn actiever in het maken van contact.

Brazilianen noemen je al snel een vriend en nodigen je uit om samen dingen te doen, maar je weet niet of ze daar de volgende dag nog even serieus over zijn. Na vijf minuten noemen ze je een vriend en na vijf minuten zijn ze je weer vergeten, bij wijze van spreken. De relatie is minder betekenisvol.

De manier waarop Colombianen met elkaar omgaan is authentieker en meer relaxed.


La Candelaria in Bogota

Levenskost

Brazilië is geen goedkoop land meer. Zeker Rio en Sao Paulo zijn duur. Ikzelf woonde aan de voet van een favela in Rio, en daar waren de prijzen lager als in andere delen van de stad.

In Colombia ga je heel wat minder geld uitgeven dan in Brazilië. Bogota is iets duurder dan andere steden, maar goedkoop naar onze maatstaven. Als je prijzen vergelijkt met het lokale gemiddelde loon is het wel duur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten