woensdag 9 maart 2011

Daguitstap naar Fuerteventura

Vanuit de haven van Las Palmas in Gran Canaria gaan we één dag met de boot naar een ander Canarisch eiland: Fuerteventura. Dit eiland ligt ten westen van Gran Canaria op 2,5 uur varen. Hoewel de ferryboot een mastodont is, zijn we niet gevoelloos voor de krachtige golven van de oceaan.

Omdat we heel vroeg in de morgen vertrokken zijn kunnen we na een tiental kilometer varen vanachter op het dek één van ’s werelds mooiste zonsopgangen aanschouwen. De zon komt tevoorschijn vanachter de bergen die het eiland Gran Canaria vormen. De wolken rond de bergtoppen worden roze gekleurd. Een oranje brandende bol stijgt langzaam op, en wordt steeds feller voor het oog.

Wanneer na een aantal uren varen de eerste contouren van Fuerteventura in zicht komen zien we dat het eiland zeer vulkanisch is. Al de scherpgevormde heuvels waren vroeger vulkanen. De ferry legt aan in Morro del Jable in het zuiden. Van daaruit zullen we tot het midden van het eiland rijden en terug om een algemene indruk te krijgen. Er is niet genoeg tijd op één dag om tot het noorden te rijden. Er is ’s avonds maar één ferry terug en die mogen we niet missen.


Fuertventura is een van de oudste eilanden van het Canarische archipel. Door de eeuwenlange erosie zijn er geen hoge bergen meer (hoger dan 1000 m). Dit heeft tot gevolg dat het eiland geen contrasterende tropische en droge kant heeft zoals Tenerife en Gran Canaria. Als de bergen hoger geweest waren, zouden de wolken in de bergen blijven hangen waardoor er één eilandzijde groen begroeid zou zijn. Het eiland is droog en heuvelachtig, soms een beetje rood. Als men een speelfilm over de planeet Mars zou maken, zou Fuerteventura een goede locatie zijn. Er zijn gedeeltes die iets groener zijn, maar het overgrote deel is onvruchtbaar en zanderig. Bijna overal zijn er bergen, maar er liggen ook grote vlaktes op het eiland.


Fuerteventura is zeker niet het aantrekkelijkste eiland om op te wonen in vergelijking met andere. Het mag dan wel na Tenerife het grootste eiland zijn, het heeft maar 90 000 inwoners. In verhouding tot de oppervlakte is dat dunbevolkt. Fuerteventura heeft de vorm van een beenham. Vroeger heersten er twee guanchenkoningen. De ene regeerde over het midden en het noorden (80 %), de andere bezat het zuidelijke gedeelte (20 %). Op het smalste gedeelte scheidde een muur de twee regio’s. Toen de Spaanse veroveraars het eiland wilden overmeesteren werd er door de lokale bevolking –in tegenstelling tot Gran Canaria en Tenerife- heel weinig weerstand geboden.


Kenmerkend voor Fuerteventura zijn de vele geitjes, die lopen overal rond in de natuur. Volgens sommige bronnen zouden er meer geitjes dan mensen zijn. De geitjes zijn een belangrijk product voor de inheemse bevolking. Van de vacht worden kleren gemaakt, van de melk geitenkaas. Het vlees wordt ook gegeten maar niet in grote mate. Geitenvlees heeft een bijzondere smaak die niet iedereen lekker vindt. Het is niet vergelijkbaar met koe, kip of varken. Er wordt ook aan landbouw gedaan maar niet in grote mate.

De grote inkomsten haalt het eiland uit toerisme. Het eiland heeft ongetwijfeld de mooiste zandstranden. Helderblauw water en goudgeel zand. Verder is het eiland heel populair om te kite-, wind-, en golfsurfen. Windsurfen en kiten doet men vooral in het zuiden en aan de gehele westkant. In het noorden heb je golven van wereldklasse. De bekendste golf is wellicht ‘the Bubble’. Oppassen, deze is niet voor beginners. De Atlantische oceaan beukt hier met kracht in op het noordelijke punt van het eiland. Er zijn al doden gevallen.


The Bubble. Zonder board control heb je hier niets te zoeken.

Persoonlijk vond ik Fuerteventura een interessante ervaring voor een dag, maar ik zou er onder geen enkele voorwaarde willen wonen, omdat er te weinig te beleven is. Er zijn geen steden, geen rijkdom aan cultuur en uitgebreide mogelijkheden die grootsteden bieden. Alles is heel kleinschalig. Wel zou ik er een week of twee naar toe gaan om heerlijk met een plank over het water van de golven te glijden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten